Oneclean

Πώς να καθαρίσετε ένα χαλί στο σπιτι

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζονται τα χαλιά;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση ποικίλλει, ανάλογα με το πού τοποθετείται το χαλί, πόση κίνηση έχει, από ποια υλικά είναι κατασκευασμένο το χαλί, αν ζουν κατοικίδια στο σπίτι και πόσα υπάρχουν, και πόσο καλά συντηρείται το χαλί (με ηλεκτρική σκούπα). Γενικά, τα περισσότερα χαλιά χρειάζονται σχολαστικό καθάρισμα κάθε 12 έως 18 μήνες. Εάν το χαλί βρίσκεται σε χώρο υψηλής χρήσης, όπως το οικογενειακό δωμάτιο ή η κουζίνα, μπορεί να χρειαστεί πιο συχνό πρόγραμμα καθαρισμού κάθε 6 έως 8 μήνες.

Εκτός από τον ενδελεχή καθαρισμό, τα χαλιά θα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά με ηλεκτρική σκούπα. Η ηλεκτρική σκούπα βοηθά στη μείωση της συσσώρευσης σκόνης και βρωμιάς στο εσωτερικό των ινών του χαλιού και διατηρεί το χαλί πιο όμορφο μεταξύ των καθαρισμών. Κατά μέσο όρο, το σκούπισμα των χαλιών με ηλεκτρική σκούπα μία φορά την εβδομάδα είναι το ιδανικό.

Πώς μπορώ να καταλάβω εάν το χαλί μου πρέπει να καθαριστεί;

Μπορεί να μην είστε σε θέση να προσδιορίσετε εάν ένα χαλί είναι βρώμικο απλά ρίχνοντάς του μια απλή ματιά. Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι καθώς ένα χαλί αρχίζει να μαζεύει βρωμιά, σταδιακά θα αρχίσει να φαίνεται πιο θαμπό. Αυτό δεν είναι κάτι στο οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι θα συντονιστούν. Για να κρίνετε πόσο βρώμικο είναι ένα χαλί, σηκώστε μια γωνία του χαλιού και χτυπήστε το με το χέρι σας. Εάν ένα σύννεφο σκόνης πετάξει έξω από το σωρό, το χαλί πρέπει να καθαριστεί. Μπορείτε επίσης να ρίξετε μια ματιά στο στημόνι και το υφάδι (η βάση του πέλους στο θεμέλιο του χαλιού). Εάν δείτε βρωμιά βαθιά μέσα στο σωρό, το χαλί πρέπει να καθαριστεί, καθώς μια ηλεκτρική σκούπα δεν μπορεί να φτάσει τόσο βαθιά.

Υπάρχουν ορισμένοι τύποι χαλιών που πρέπει να καθαρίζονται μόνο επαγγελματικά;

Το μεσαίου μεγέθους χαλί σας, που είναι εύχρηστο, μπορεί συχνά να καθαριστεί στο σπίτι. Αλλά αν έχετε περσικά ή ανατολίτικα χαλιά (τα οποία είναι γενικά κατασκευασμένα από μετάξι ή μαλλί), ή οποιοδήποτε άλλο χαλί με την ετικέτα “μόνο για στεγνό καθάρισμα”, είναι καλύτερο να τα παραδώσετε σε έναν επαγγελματία καθαριστή χαλιών. Αυτού του είδους τα χαλιά είναι ακριβά και δεν θέλετε να διακινδυνεύσετε να τα καταστρέψετε με μια υποδεέστερη εργασία καθαρισμού. Τούτου λεχθέντος, μπορεί να είστε εντάξει να τα καθαρίσετε για λεκέδες, αλλά πρώτα δοκιμάστε το καθαριστικό σε μια δυσδιάκριτη περιοχή στο χαλί.

Ποιοι τύποι διαλυμάτων καθαρισμού είναι ασφαλείς για χρήση σε χαλιά;

Το καλύτερο στοίχημά σας είναι να προμηθευτείτε ένα προϊόν καθαρισμού χαλιών επαγγελματικής ποιότητας από εξειδικευμένους προμηθευτές όπως cpt.gr ή pekam-co.gr, ειδικά εάν καθαρίζετε ένα ακριβό χαλί που ανησυχείτε μήπως καταστρέψετε. Αλλά αν αυτό δεν είναι πρόβλημα, μπορεί να είστε εντάξει χρησιμοποιώντας μια σπιτική λύση καθαρισμού. Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει να χρησιμοποιούν ένα διάλυμα ήπιου υγρού σαπουνιού πιάτων ή απορρυπαντικού και ζεστού νερού (μην χρησιμοποιείτε ζεστό νερό γιατί θα μπορούσε να ξεθωριάσει τα χρώματα του χαλιού ή να προκαλέσει συρρίκνωση).

Αποφύγετε τη χρήση σαμπουάν χαλιών που αγοράζετε από super market. Αυτά τα προϊόντα είναι γνωστό ότι προκαλούν αιμορραγίες χρώματος στα χαλιά και αποχρωματίζουν τις βαφές στα χαλιά. Εάν το χαλί σας είναι κατασκευασμένο από μαλλί ή μείγμα μαλλιού, μην χρησιμοποιείτε διάλυμα καθαρισμού με βάση το απορρυπαντικό ρούχων. Το απορρυπαντικό μπορεί να αφήσει υπολείμματα και να αλλάξει τις χρωματικές αποχρώσεις. Εάν το χαλί σας έχει μεγάλο βελούδινο πέλος, χρησιμοποιήστε ένα υγρό καθαριστικό, καθώς τα καθαριστικά σε σκόνη συχνά αφήνουν υπολείμματα στις ίνες.

Πριν καθαρίσετε ολόκληρο το χαλί, δοκιμάστε το καθαριστικό σας σε ένα μικρό μέρος του χαλιού που δεν είναι πολύ ορατό. Ορισμένα καθαριστικά μπορεί να καταστρέψουν την υφή του χαλιού ή να προκαλέσουν ξεθώριασμα των χρωμάτων και η προκαταρκτική δοκιμή μπορεί να αποτρέψει τη ζημιά σε ολόκληρο το χαλί.

Μία άλλη κατηγορία προϊόντων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τον καθαρισμό των χαλιών στο σπίτι ειναι παράγωγα πετρελαίου όπως το φωτιστικό πετρέλαιο ή το Γουάιτ σπίριτ τα οποία διαλύουν όλους τους λιπαρούς ρύπους και γυαλίζουν τις ίνες των χαλιών. Τα χρησιμοποιούμε αδιάλυτα. Τα παράγωγα πετρελεαίου είναι ο πιο σίγουρος τρόπος καθαρισμού μιας και έτσι δεν υπάρχει περίπτωση διαρροής χρώματος λόγω της έλλειψης του νερού. Λόγω της ιδιότητάς τους να εξατμίζονται μπορείτε να αποφύγετε το στάδιο του ξεβγάλματος.

Ποια είναι τα κύρια βήματα που περιλαμβάνει ο καθαρισμός ενός χαλιού;

Αρχικά, σκουπίστε καλά το χαλί στην μπροστινή και στην πίσω πλευρά του για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα της επιφάνειας. Στη συνέχεια, βγάλτε το χαλί σε εξωτερικούς χώρους και τοποθετήστε το σε μια επίπεδη, αδιάβροχη επιφάνεια. Δοκιμάστε το διάλυμα καθαρισμού σας σε μια μικρή, δυσδιάκριτη περιοχή του χαλιού για να βεβαιωθείτε ότι είναι σταθερό στο χρώμα. Εάν τα χρώματα δεν ρέουν, μπορείτε να εφαρμόσετε το διάλυμα καθαρισμού σε ολόκληρο το χαλί.

Χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι ή μια βούρτσα καθαρισμού με μαλακές τρίχες για να επεξεργαστείτε το διάλυμα στις ίνες του χαλιού. Αφήστε το διάλυμα να παραμείνει στο χαλί για αρκετά λεπτά. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε λάστιχο κήπου για να ξεπλύνετε το χαλί. Φροντίστε να ξεπλύνετε καλά, ώστε να μην μένουν υπολείμματα σαπουνιού. Μόλις ξεπλυθεί, στύψτε το χαλί όσο το δυνατόν περισσότερο για να αφαιρέσετε την περίσσεια νερού.

Στη συνέχεια, κρεμάστε το χαλί για να στεγνώσει. Ανάλογα με τον καιρό σας, μπορείτε να αφήσετε το χαλί σας να στεγνώσει σε εξωτερικούς χώρους, τοποθετώντας το σε μια σχάρα για το στέγνωμα των ρούχων, ένα τραπέζι για πικνίκ με πηχάκια ή ένα αεράκι. Ή, πάρτε το χαλί στο υπόγειο, το πλυσταριό ή το γκαράζ σας και τοποθετήστε το σε ένα τραπέζι εργασίας ή πάγκο, με πανάκια ή πετσέτες από κάτω για να προστατεύσετε το πάτωμα. Μην κρεμάτε ένα βρεγμένο χαλί πάνω από ένα μόνο σκοινί για άπλωμα, καθώς αυτό μπορεί να παραμορφώσει το σχήμα του χαλιού. Τα περισσότερα χαλιά θα χρειαστούν 1 έως 2 ημέρες για να στεγνώσουν (όσο μεγαλύτερη είναι η υγρασία, τόσο περισσότερος θα πάρει). Μόλις στεγνώσει τελείως το χαλί, σκουπίστε το ξανά με ηλεκτρική σκούπα πριν το επαναφέρετε στη θέση του.

Λάβετε υπόψη ότι αυτό είναι ένα έργο που γίνεται καλύτερα κάποια στιγμή μεταξύ της άνοιξης και των αρχών του φθινοπώρου, καθώς ο καθαρισμός και μεγάλο μέρος του στεγνώματος είναι σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνειδητοποιήστε ότι αυτή είναι μια δουλειά για δύο ή περισσότερα άτομα, καθώς ένα χαλί βρεγμένο μπορεί να είναι πολύ βαρύ και ογκώδες για να το χειριστεί ένα άτομο.

Υπάρχει «σωστός» και «λάθος» τρόπος για να καθαρίσετε με ηλεκτρική σκούπα ένα χαλί;

Όταν σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα, πηγαίνετε αργά (αυτό επιτρέπει στην ηλεκτρική σκούπα να κάνει την καλύτερη δουλειά της) και σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα από άκρη σε άκρη κατα μήκος, αντί από άκρη σε άκρη κατα το πλάτος(έτσι τα κρόσια δεν αναρροφόνται απο την ηλεκτρική σκούπα). Ποτέ μην σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα στα κρόσσια του χαλιού (αυτό μπορεί να σπάσει και να σκίσει τα κρόσσια). Εάν έχετε χαλί Shaggy, μην σκουπίζετε την πίσω πλευρά, καθώς αυτό μπορεί να τραβήξει τις ίνες και να καταστρέψει το χαλί.

Ποιος τύπος ηλεκτρικής σκούπας είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε σε χαλιά;

Οι σκούπες υγρής/στεγνής αναρρόφησης και όρθιας αναρρόφησης με εξαρτήματα ταπετσαρίας είναι οι καλυτερες για τον καθαρισμό χαλιών. Αλλά ανεξάρτητα από τον τύπο σκούπας που χρησιμοποιείτε, θα πρέπει να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις, με βάση τον τύπο του χαλιού που σκουπίζετε. Για παράδειγμα, ένα χαλί με παχύ πέλος (όπως ένα χαλί Oriental) θα πρέπει να σκουπίζεται με την ηλεκτρική σκούπα στην υψηλότερη ρύθμιση. Ένα χαλί με λεπτό πέλος (όπως ένα χαλί εσωτερικού-εξωτερικού χώρου) θα χρειαστεί να χαμηλώσει το ύψος. Η ρύθμιση της υποπίεσης στο σωστό ύψος θα βελτιστοποιήσει την απόδοσή της.

Μπορούν να καθαριστούν χαλιά μικρότερης επιφάνειας στο πλυντήριο;

Ναί. Εκτός κι αν το χαλί έχει ετικέτα που δηλώνει ότι πρέπει να καθαρίζεται στεγνό, μικρά χαλιά (όπως ριχτάρια, πλεγμένα ή υφαντά χαλιά και άλλα από βαμβάκι ή συνθετικές ίνες) μπορούν συχνά να πλυθούν στο πλυντήριο. Πλύνετε το χαλί σε απαλό κύκλο με κρύο νερό, χωρίς να προσθέσετε άλλα αντικείμενα στο πλύσιμο. Στεγνώστε το χαλί κρεμώντας το μέσα σε ένα ντους ή στερεώστε τη μια άκρη του χαλιού σε ένα άπλωμα χρησιμοποιώντας μανταλάκια. Μην χρησιμοποιείτε το στεγνωτήριο για να στεγνώσετε το χαλί (αυτό μπορεί να καταστρέψει τις ίνες του χαλιού και να χάσει το σχήμα του).

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αφαιρέσετε λεκέδες από ένα χαλί;

Εάν είναι δυνατόν, αντιμετωπίστε τις διαρροές ενώ είναι υγρές. Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό, απορροφητικό πανί ή λευκό χαρτί κουζίνας για να σκουπίσετε όσο περισσότερο υγρό μπορείτε. Ξεκινήστε από την εξωτερική άκρη της διαρροής και εργαστείτε προς το κέντρο για να αποτρέψετε την εξάπλωση του υγρού. Προσπαθήστε να μην τρίψετε, καθώς αυτό θα μπορούσε να βάλει τον λεκέ πιο βαθιά στο χαλί, καθιστώντας τον πιο δύσκολο να αφαιρεθεί.

Για να αφαιρέσετε έναν λεκέ που έχει ήδη στεγνώσει και δέσει, σκουπίστε τη λεκιασμένη περιοχή με μια καθαρή, λευκή πετσέτα που έχει βυθιστεί σε διάλυμα υγρού σαπουνιού πιάτων, λευκού ξιδιού και ζεστού νερού. Ξεκινήστε από το εξωτερικό του λεκέ, δουλεύοντας προς τα μέσα και συνεχίστε να σκουπίζετε μέχρι να μην μεταφέρεται πλέον λεκές στην πετσέτα. Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό πανί βουτηγμένο σε νερό για να ξεπλύνετε το σαπούνι. Σκουπίστε την περιοχή με μια στεγνή πετσέτα για να στεγνώσει.

Η μαμά μου έπαιρνε τα χαλιά στην ύπαιθρο, τα κρεμούσε σε ένα σχοινί και τα «χτυπούσε» με ένα ξύλο για να καθαριστούν. Είναι αυτό μια καλή ιδέα;

Όχι. Εάν το κάνετε αυτό, μπορεί να χαλαρώσει τα υφαντά νήματα ενός χαλιού και να καταστρέψει το πίσω μέρος. Εάν το χαλί είναι κακοφτιαγμένο, μπορεί να χρειαστεί μόνο ένα χτύπημα για να διαχωριστούν οι κλωστές του και να διαλυθεί το χαλί. Αν δεν «χτυπάτε» παρα μόνο ένα φθηνό χαλάκι πόρτας, μάλλον δεν αξίζει να πάρετε αυτό το ρίσκο.

Έχω ακούσει ότι μετά το πλύσιμο ενός νέου χαλιού, λερώνεται πιο γρήγορα. Είναι αλήθεια;

Αυτό εξαρτάται πραγματικά από το προϊόν καθαρισμού που χρησιμοποιείτε και από το πόσο καλά ξεπλένετε αφού ολοκληρώσετε τον καθαρισμό. Μερικά σαμπουάν χαλιών χαμηλότερης ποιότητας μπορούν να αφήσουν ένα κολλώδες χημικό υπόλειμμα μέσα στις ίνες του χαλιού, το οποίο δεν ξεπλένεται εύκολα και μπορεί πραγματικά να προσελκύσει ρύπους. Ως αποτέλεσμα, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, το χαλί μπορεί να λερωθεί ξανά. Ο τρόπος για να αποφευχθεί αυτό το πρόβλημα είναι να χρησιμοποιήσετε ένα ήπιο υγρό απορρυπαντικό όπως το πρασινο σαπούνι,το οποίο θα ξεπλυθεί εύκολα και δεν θα αφήσει χημικά υπολείμματα.
Επιστρατεύοντας έναν επαγγελματία καθαριστή χαλιών μπορεί επίσης να λυθεί το πρόβλημα. Εδώ στην oneclean, έχουμε τα εργαλεία και τις καλύτερες διαθέσιμες λύσεις καθαρισμού χαλιών, για να διασφαλίσουμε ότι η δουλειά γίνεται σωστά χωρίς να μείνουν χημικά κατάλοιπα στις ίνες του χαλιού.

Υπάρχουν κίνδυνοι αν καθαρίσετε μόνοι σας ένα χαλί, αντί να το κάνει ένας επαγγελματίας;

Ναι, αν δεν είστε προσεκτικοί, μπορεί να καταλήξετε να καταστρέψετε το χαλί σας. Μπορεί κατά λάθος να τρίψετε, να βουρτσίσετε ή να τρίψετε πολύ δυνατά έναν λεκέ, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες παραμορφώσεις όπως παραμόρφωση των ινών ή της φυσικής συστροφής των ινών. Η χρήση εξαιρετικά αλκαλικών προϊόντων καθαρισμού μπορεί να προκαλέσει απώλεια χρώματος, αιμορραγία χρώματος από το ένα χρώμα στο άλλο ή αποκόλληση του υλικού της πλάτης του χαλιού. Ορισμένα καθαριστικά σημεία αφήνουν υπολείμματα που όχι μόνο προσελκύουν βρωμιές, αλλά μπορούν επίσης να αποδυναμώσουν τις βαφές του υφάσματος και να οδηγήσουν σε μελλοντική απώλεια χρώματος. Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους κινδύνους. Φυσικά, εάν πλένετε ένα ριχτάρι, μπορεί να μην είναι μεγάλο να ρισκάρετε για να το καθαρίσετε. Αλλά αν έχετε ένα επώνυμο μεταξωτό χαλί, είναι καλύτερο να μην ρισκάρετε. Αφήστε έναν επαγγελματία να το καθαρίσει.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.